Ögonlocksplastik Stockholm

Ögonen är inköpsporten till själen

Enligt ett gammalt persiskt talesätt är ögonen inkörsporten till själen. Vid ögonkontakt gör vi en omedveten bedömning av hur ens själ mår och vilken attraktionskraft de mötande ögonen har, sammanfattar Martin Zand, ögonkirurg och legitimerad läkare på Zebrakliniken i Stockholm.

Hudens elasticitet försämras med åldern

Vid stigande ålder försämras hudens elasticitet vilket tillsammans med ökat hudöverskott runt ögonen ger den upphov till ett tröttare utseende. Uttalat hudöverskott på övre ögonlocken (Dermatochalasis) kan påverka synfältet så påtagligt att exempelvis bilkörning kan bli lidande. – Jag har gått kurser inom plastikkirurgi i USA och noterade att snittåldern på personer som genomgår ögonlocksplastik där är betydligt lägre än vad vi är vana vid hos oss. En typisk patient här är en medelålders kvinna som trots tillräcklig nattsömn upplever sig se trött ut och har svårt att lägga på make up på grund av överskottshuden runt ögonen.

Det är alltså ingen nyhet att kvinnor lägger ner mer tid på sitt utseende än män, vilket även gäller plastikoperationer som utan tvekan görs av flest kvinnor. Vid en ögonlocksplastik tar man bort överskottshuden på övre respektive nedre ögonlock samt hos en del avlägsnas även fettansamlingar under huden.

Gör ögonlocksplastik ont?

Vid ögonlocksplastik så finns det några frågor som enligt Martin Zand ständigt återkommer. Den vanligaste frågan är om det kommer att göra ont. – Det som kan kännas mest är att ta själva bedövningen innan operationen. Sedan lokalbedövningen är lagd brukar man kunna slappna av medan man lyssnar på lugn musik under hela operationens gång. Själva operationen tar cirka 1,5 timme. Man får en kylmask med sig att använda de första dagarna för att motverka svullnad kring ögonen. – Sedan får man vårt direktnummer för att kontakta oss om behovet uppstår.

Hur fungerar ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är inte något kokboksrecept som skulle passa alla, varje individ har sina förutsättningar. Snittet görs på det naturliga ögonvecket vid övre ögonlocksoperation och vid nedre ögonlocksoperationer görs det precis under nedre ögonfransranden.

Hur lång är läktiden?

Ögonlockplastik är som mest synlig de första en till två veckorna. Då brukar en viss blåtira runt ögonen uppstå. Om man har ett lättare arbete kan man återgå till jobbet några dagar efter operationen, men de flesta föredrar att stanna hemma första en till två veckorna av sociala skäl.

Att tänka på inför din ögonlocksplastik

Martin Zand avslutar med tre saker som du ska tänka på inför en ögonlocksplastikoperation:

Du ska ha rimliga förväntningar. Det vi kommer att göra är att ta bort överskottshud och eventuella fettvävnader.
• Det är skillnad mellan hängande ögonlock och hängande ögonbryn.
• Även efter operationen blir du äldre och det åldrandet kan vi inte förhindra. Nya veck kommer att bildas.

Kontakta oss:

Adress

Västmannagatan 45
113 25  Stockholm

Mail:

Öppettider

Mån – Fre : 09:00 – 16:00
Lördag/ söndag : Stängt