ZEBRAKLINIKEN 

Ögonlocksplastik

ÖGONLOCKSPLASTIK

Ögonlocksplastik syftar till att ta bort överskottshud från övre ögonlocken eller påsar under ögonen genom att operera ögonlocken. Ingreppet är enkelt och görs under lokalbedövning.

Att operationen görs i lokalbedövning innebär att du lämnar kliniken samma dag. Ett ögonlockslyft är en relativt enkel operation som tar ca en timme.

Allmänt
Vid tunga och hängande ögonlock tas överskottshuden bort och samtidigt en liten flik av muskeln kring ögat för att få ett mer markant veck på ögonlocket. Detta är ett vanligt ingrepp där syftet tjänar till ett yngre och piggare utseende.

Vid kirurgi av det undre ögonlocket läggs snittet under ögonfransraden eller på insidan av det nedre ögonlocket. Du kan också välja att ta bort fettansamlingar under ögat.

Som med alla ingrepp innebär en operation en risk. Det är viktigt att du är väl införstådd med riskerna som följer operationen. Om du följer alla instruktioner innan och efter din operation är riskerna mycket små.

Bra att veta inför operationen
Två veckor innan operationsdagen bör du undvika rökning, alkohol och omega 3 tillskott. Om du tar blodförtunnande medel är det viktigt att du talar om det i god tid innan din operation.

Det är viktigt att du inte bär smink på din operationsdag. Tvätta dig noggrant i ansiktet på morgonen och undvik hudkräm i ansiktet.

Se till att du har någon närstående som kan komma och hämta dig efter operationen då man kan ha lite ont och vara svullen över ögonpartiet.

Under operationen
När du kommer till oss blir du inskriven och sedan får du sitta ner i väntrummet. En sjuksköterska kommer erbjuda dig en lugnande tablett och sedan kommer du att få träffa kirurgen en andra gång för att gå igenom och få information om ditt ingrepp.

När det är dags för operation får du vila på en brits likt den hos en tandläkare. Vi har stillsam musik i operationssalen.

Man kommer att tvätta av dig i ansiktet och över ögonen, sedan kommer en lokalbedövning läggas i huden kring ögonen. Du kommer vara vaken under ingreppet, kanske lite dåsig om du har valt att ta en lugnande tablett.

Efter operationen stannar du kvar ytterligare en tid hos oss. Du får låna en kylmask som minskar svullnad och blåmärken.

Tiden efter operationen
Du kommer märka att svullnaden efter operationen kommer vara som värst efter två till tre dagar. Det kan komma lite vävnadsvätska i såren, vilket minskas genom att sova med huvudet i högläge.

Välkommen att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring ögonlocksplastik.

Att tänka på
• Undvik makeup och linser i några dagar efter operationen.
• Undvik att luta dig framåt eller lyfta tungt de första dagarna.
• Om du tar smärtstillande, tänk på att inflammationshämmande läkemedel har en blodförtunnande effekt. Använd helst Alvedon, Panodil eller Citodon vid smärta.
• Efter en vecka har svullnaden gått ner och stygnen tas bort. Efter stygnborttagningen kan du använda lite täckkräm om du vill dölja eventuella blåmärken.
• Vanligtvis kan man återgå till arbetet redan efter en vecka. Fysisk ansträngning bör man vänta med i ca tre veckor.

Zebrakliniken, din ögonklinik

Kontakta oss kring allt som rör din syn.

Kontakta oss

Ring eller skicka e-mail till oss. 

08-34 33 00
info@zebrakliniken.se
Besöksadress:
Västmannagatan 45,
113 25 Stockholm

Våra öppettider

Vi har öppet enligt följande.
Varmt välkommen!

Måndag till fredag : 08:00 – 17:00
Lördag : STÄNGT
Söndagar : STÄNGT

Share This