Makuladegeneration

Vad är makuladegeneration?

Åldersförändringar i gula fläcken, även kallat Makuladegeneration, kan uppstå vid ökad ålder och beror oftast på att cellerna i ögat har slutat fungera.

Gula fläcken kallas den del av näthinnan som ansvarar för en klar och skarp syn. I gula fläcken finns det extra många synceller som hjälper ögat att se skarpt. Vid åldersförändringar i gula fläcken påverkas förmågan att urskilja detaljer och att kunna se skarpt på nära håll.

Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till centrala synbortfall hos äldre, och man brukar tala om två sorters förändringar: Torra och våta.

Torra åldersförändringar är vanligast och beror på att ögats celler har slutat fungera. De våta förändringarna kommer ifrån nya blodkärl bakom näthinnan som bidrar med vätska under gula fläcken.

Hur behandlar man makuladegeneration?

I dagsläget finns ingen behandling för att helt återfå synen, dock finns det hjälpmedel som underlättar vardagen. Ofta klarar en person med individuell anpassning sin vardag precis som förut.

När ska jag söka vård?

•En gradvis förlust av förmågan att se föremål tydligt
•Förvriden syn. Objekt verkar vara fel storlek eller form, raka linjer upplevs vågiga eller krokiga
•En gradvis förlust av förmågan att se färger klart
•En mörk eller tomt område som återfinns i centrum av synfältet

Kom ihåg! Tidig upptäckt av makuladegeneration är den viktigaste faktorn som avgör om du kan behandlas effektivt och minimera skador på gula fläcken.

Kontakta oss:

Adress

Västmannagatan 45
113 25  Stockholm

Mail:

Öppettider

Mån – Fre : 09:00 – 16:00
Lördag/ söndag : Stängt