Gråstarr

Vad är gråstarr

Gråstarr innebär att ögats lins har grumlats. Vid gråstarr försämras synförmågan gradvis allt eftersom linsen blir mera ogenomskinlig.

En långsamt tilltagande synförsämring då linsens storlek ökar samt färgen på linsen förändras, kallas gråstarr. Ofta är förloppet långsamt men upptäcks plötsligt, en del personer upplever att de blivit närsynta och inte längre är i behov av läsglasögon. Andra tycker att deras syn har blivit grumlig och kan i vissa fall behöva operation.

Hur behandlas gråstarr?

Eftersom att förloppet är mycket långsamt, behövs det inte alltid behandling, men i allvarligare fall där synen blir mycket påverkad kan en operation bli nödvändig. Operationen utförs av en ögonläkare som implanterar en konstgjord lins i ögat. Operationen tar ca 30 minuter och görs i lokalbedövning. Efter ca två dagar kan man återgå till vardagliga sysslor, men man brukar säga att ögat är helt läkt efter två månader.

När ska jag söka vård?

• Om din synskärpa blir sämre, du får svårt att se på långt avstånd och behöver mer ljus för att se detaljer.
• Du har en känsla av att bli bländad eller ser dubbelt.

Kom ihåg! Det är vanligast att drabbas av gråstarr om man är över 70 år, kvinnor har även en större risk att drabbas, likaså diabetiker, rökare och individer med vitaminbrist.

Kontakta oss:

Adress

Västmannagatan 45
113 25  Stockholm

Mail:

Öppettider

Mån – Fre : 09:00 – 16:00
Lördag/ söndag : Stängt