En enkel behandling för en stor utmaning

Få tillbaka synen

Flera år efter en lyckad gråstarr-operation kan många upptäcka att de börjar se sämre igen. Orsaken beror ofta på efterstarr. På Zebrakliniken vid Odenplan i centrala Stockholm kan du få svar om så är fallet – och bli behandlad fort och effektivt. – I princip får alla våra patienter som behandlas för efterstarr en lika bra syn som direkt efter gråstarr-operationen, säger ögonläkaren Martin Reza Zand på Zebrakliniken.

Varje år opereras omkring 90 000 patienter runtom i landet för gråstarr. Operationen hör till en av de vanligaste i Sverige och utförs av en ögonläkare som implanterar en konstgjord lins i ögat. Behandlingen tar cirka 20 minuter och efter runt två månader är ögat helt läkt. Men omkring 20 procent av dem som genomgått en lyckad gråstarrbehandling kan efter ett par år börja ser sämre igen. Du märker kanske att du bländas och har svårt att avgöra avstånd. Oftast går man då till sin optiker och tror att felet är i glaset, men där upptäcker man att så inte är fallet.

– Efterstarr beror på att små celler blir kvar i linskapseln efter operationen. När dessa delar sig stör de ljusstrålarnas väg in i ögat. Eftersom det är mycket vanligt ska du uppsöka en ögonläkare direkt om du upptäcker att din syn blivit sämre efter en lyckad gråstarr-operation, berättar Martin Reza Zand på Zebrakliniken.

Här utförs behandlingarna med en YAG-laser och operationen är snabb och smärtfri. Astrid Wiklund, 82, är en av alla patienter som genomgått en lyckad efterstarr-behandling på Zebrakliniken.

– Jag remitterades till St Eriks Ögonklinik men eftersom väntetiden var för lång där fick jag tips av dem att komma hit. Då ringde jag hit och fick en tid omgående, berättar hon.

Hur upptäckte du att du led av efterstarr?

– När jag sydde och lappade blev jag så irriterade eftersom att det inte blev så som jag ville. Allting var väldigt suddigt. Och detta var några år efter min gråstarr-operation. Plötsligt kändes det som innan min operation för gråstarr.

 

Livets-beloning

Hur känns det nu efter behandlingen på Zebrakliniken?

– Jag märkte direkt en stor skillnad, efter bara några minuter. Det är ju fantastiskt. Själva behandlingen kändes lite som att titta in i solen och var över väldigt snabbt.

Efter den slutgiltiga kontrollen kunde Martina Reza Zand konstatera att Astrid Wiklund hade fått en synförbättring på 60 procent.

Kontakta oss:

Adress

Västmannagatan 45
113 25  Stockholm

Mail:

Öppettider

Mån – Fre : 09:00 – 16:00
Lördag/ söndag : Stängt